2013 První ze dvou
27. 9. 2015
En el vino está la verdad
Španělské království, tak zní oficiální jméno Španělska. Země leží na Pyrenejském poloostrově v jihozápadním cípu Evropy. Území se dělí na 17 nezávislých společenství a 2 nezávislá města. Společenstvími jsou Andalusie, Asturie, Aragonie, Baskicko, Baleárské ostrovy, Extremadura, Galície, Kantábrie, Kanárské ostrovy, Kastilie a Leon, Kastilie La Mancha, Katalánsko, La Rioja, Madrid, Murcie, Navarra a Valencie. Dvěmi městy jsou Ceuta a Melilla nacházející se na severu Maroka. Co do počtu obyvatel je Španělsko se svými 47 mil. obyvateli na 27 místě na světě. Španělsko je přímořskou destinací sousedící s Portugalskem, Francií a Andorou. Je jedním z nejvýznamnějších a největších producentů vysoce kvalitních vín na světě.
Když drzost mile překvapí
Na Španělsko, mezi producenty vína, zbývá pomyslná bronzová pozice. Pravidelně tak obsazuje třetí místo na světě. O první příčku se přetahují další dvě tradiční vinařské země. Poslední dobou je první Itálie a druhá Francie, před pár lety tomu bylo naopak.
Ribera Del Duero je nejvýznamnější vinařskou oblastí kraje Kastilie a Leon. Pravděpodobně s oblastí La Rioja ve stejnojmenném společenství a Jerez v Andalusii i nejvýznamnější a nejproslulejší oblasti Španělska. Region se rozkládá podél toku řeky Duery, a to po obou jejích březích. Duera, což je španělský název toku, je dlouhá více než 900 km. Její větší část teče ve Španělsku a asi třetina v Portugalsku, kde se jmenuje Douro. Také v Portugalsku jsou údolí, kterými řeka protéká osázeny vinicemi. Nejznámějším vínem je asi Portské. Řeka rovněž tvoří hranici mezi oběma zaměměmi. Statut D.O byl oblasti udělen v roce 1982 a očekává se, že jí v blízké době bude udělen status D.O.Ca. Pěstuje se zde převážně typická španělská odrůda Tempranillo, v menším množství také Garnacha, z bílých je to Albillo a odrůdy z Bordeaux Merlot a Cabernet Savignon. Víno má výrazně tmavou barvu, v chuti je ovocnější a jemnější.
O tom, že se sny občas plní není pochyb. Vždy mne zajímala historie, především tedy památky a podobná svědectví dávného způsobu života, nikoliv letopočty apod. Příroda, a s tím spojené přírodní zajímavosti a úkazy jsou rovněž zajímavým zpestřením cestování. K těmto zálibám se časem přidal zájem o víno, k němu samozřejmě patří dobré jídlo a jste lapeni. Nezávisle jsem taky s otevřením prvních čajoven začal objevovat tajemství dobrého čaje a s tím spojenou kulturu jeho přípravy, ale hlavně vychutnávání.
Co se vína týče, přestože jsou ta francouzská jistě výtečná a měl jsem příležitost jich pár ochutnat, tak se na ně nikterak zvlášť nezaměřuji. Systém je na mne příliš složitý a upřímně se v něm nijak prakticky neorientuji ani to neplánuji. Jednoduše je toho mnoho, na to se v tom vyznat. Což ale nevylučuje příležitostnou konzumaci. Vína nového světa rovněž nemám v aktivním hledáčku. Jsem patriot a upřednostňuji moravská vína, nevadí mi německá a rakouská bílá vína, poslední dobou zkouším chorvatská, ale zatím jsem bohužel mnoho neobjevil. Naopak mne od počátku zajímají spíše italská a španělská vína. Každé má svá specifika, něco čím mohou a umí zaujmout a pro moje vnímání jsou naprosto rozdílná. Prostě je mám rád. Co je důležité a kam se chci dostat, je to, že mám příležitost se do obou zemí podívat i pracovně a okořenit tak svůj zájem praktickými zkušenostmi. Víno i jídlo je v obou zemích považováno, je to svátek, který si dokáží užít a vychutnat. Naprosto jednoduché a úžasné snoubení tradičních, kvalitních a čerstvých surovin. Jednoduchost a zároveň bohatost všech pokrmů a chutí ve spojení s kvalitním a dostupným vínem. Každý bar, restaurace má svoji zvláštnost, svoji specialitu, pro kterou si lidé dojdou a dokáží si ji vychutnat. Vůbec se přitom nemusí jednat o nějakou vysokou gastronomii.
Vrcholem pro mne bylo náhodná a neplánovaná návštěva vinařské oblasti Ribera del Duero, konkrétně vinařství Portia v obci Arranda del Duero. Do té doby jsme měli napito několik láhví, včetně zmíněného vinařství.
Bodegas Portia
Jako obvykle vše začalo nevinně. Končili jsme naši návštěvu v Burgosu a při obědě se pan SV dotázal, zdali si může koupit láhev vína, kterou jsme pili k našemu pečenému jehňátku. Náš španělský partner nelenil a na svém chytrém telefonu našel, že ono vinařství se nachází při naší cestě do Madridu a můžeme k němu odbočit. Ještě zpět k jehňátku. Jedná se o specialitu regionu Kastilie a Leon a zejména okolí Burgosu. Mladé jehňátko se krmí jen a pouze mlékem a po upečení je jeho maso vláčné a velice delikatesní. Do restaurací, které se na jehně specializují je potřeba rezervace a hosté neváhají přijet i z 250 km vzdáleného Madridu.
Cesta do Arrandy trvá z Burgosu necelou hodinu jízdy po dálnici. Ve Španělsku je max. povolená rychlost 120 km/h. Jezdí se tak okolo 130. Naše řidička sjíždí neomylně z dálnice a parkujeme v areálu vinařství. Budova, obklopená rozsáhlými lány vinné révy působí hodně moderně až futuristicky. Čekal jsem něco míň monstrózního. Nikde nikdo, trochu máme obavu, abychom neměli smůlu a nebylo zavřeno. Vstupujeme do vestibulu a po chvíli se objevuje dívčina, která nás vede dolů. Vše je hodně moderní a působí trochu komerčně. Dívčina nám poví něco o vinařství i samotných 4 vínech, která zde produkují. Jedním z nich se prý připijí při předávání Nobelovy ceny míru. Necháme si povyprávět a prohlídneme si vystavené láhve. Já si koupil jen 2, protože už jsem nějakou tu láhev měl koupenou z Burgosu, a rovněž už bych do kufru nic nedostal. Nastoupili jsme do vozu a vydali se v ústrety hlavnímu městu. V danou chvíli jsem byl rád, že se pan SV zeptal. Zároveň jsem přemýšlel jak při další návštěvě objevit i Rioju, která leží mezi Kastilií a Leonem a zemí Basků.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář