2017 Plzeňský festival vína - podzim
Nová tradice se zrodila. Vinobraní nejsou akce, které vyhledáváme, ale pojetí festivalu vín v Plzni nám celkem vyhovuje.
Loňský první ročník se asi osvědčil (vyplatil), a tak se k tomu podzimnímu termínu přidal i jarní. Jaro, ale obvykle trávíme na vinicích na Moravě. Akce je na stejném místě ve Smetanových sadech, ale trochu se rozrostla. Moravských vinařů je tu kolem 20 a dva jsou z Čech. Vstupné je stejné, kilo.
Bílý okruh
Zjišťovací kolečko vynecháváme, protože rozestavění stánků je jiné než loni a lze si jednotlivé vinaře přečíst na jedno otočení se na podpatku. Startovací košt je u vinařství Průdek. Jednou je to polosuchý Veltlín a jednou suchý Ryzlink. Začátek je slibný. Obě mají barvu a krásně voní, bohužel není nachlazené a dojem to tím pádem kazí.
Přeci jen to zjišťovací kolečko činíme. Důležité je objevit něco neobvyklého. U vinařství Fasora a synové jsem objevil odrůdy Rulenia, Noria a Scheurebe. Nechám si nalít Rulenii, což je zatím neuznaná odrůda vzniklá křížením Rulandského šedého s Leankou a Ryzlinku rýnského. Úžasná vůně. V té polosladké podobě se zbytkovým cukrem 21,8 g/l to bylo ale moc. Scheurebe oak age (zrání na dubu) v suchém provedení se jevil zbytečně fádní. Scheurebe je německá odrůda, která se ale moc neprosazuje. Do třetice jdu pro tu Nerii. To je slovenská odrůda vyšlechtěná z odrůd Ezerjo a Tramínu červeného. Zbytkový cukr 15,3 g/l s kyselinkou 8,1 g/l, sice opět sladší, řadí toto zemské víno k tomu lepšímu dnes okoštovanému. S druhou sklenkou jdu pro Tramín červený do vinařství pod Chlumem, Českému to zástupci z Loun. Loni nás překvapil, bohužel láhev jsme již nepobrali. Mám na ni zálusk letos. Už na první přivonění mám podezření, že víno má svou nejlepší dobu za sebou, temnější mdlá barva s tím koresponduje. Po prvním napití už druhé nenásleduje a jdu ke korytu sklenku vypláchnout. U vinařství rodiny Kölbelovi nalévám Sauvignon a u druhého Českého zástupce Lobkowiczkého zámeckého vinařství nalévám Sylvánské zelené, jejich typické víno, které jsme před měsícem v Roudnici chutnali. Sauvignon je pěkný, ale na ten Sylván v tomto kole neměl. Zatím dnešní jednička. U vinařství Štěpánek volím Veltlín zelený a u vinařství Gertner opět Sylván. Obě vína se povedla. V Mutěnicích prostě Veltlín umí! Asi před půl rokem jsme byli na degustaci vinařství Zbyněk Osička. Vína nám tehdy chutnala. Zde si dáváme Veltlínské zelené a Sauvignon. Posledními bílými vzorky jsou Děvín z Modrého vinařství a Rulandské šedé od vinařství Hnidák. Pinot nám chutná. Děvín je počin našich sousedů ze Slovenska. To se vezme Tramín červený a Veltlínské červenobílé a v Bratislavě se udělá víno, které se nazve podle zříceniny hradu v městě se nacházející. Jednoduché.
Vypadá to, že jsme toho vypili přes míru, ale každý košt objednávám jen půl deci. Jdeme se všichni najíst k nedalekým Mexičanům. No a trochu se i projít.
Růžový okruh
Klasické růžové jsme tentokrát nepili. Tak sem alespoň dám Cabernet Sauvignon klaret z Modrého vinařství. Delikátní, jemná záležitost.
Červený okruh
Posilněni buritem jdeme do posledního okruhu. Povážlivě stoupla návštěvnost a na každou sklenku už se stojí fronta. Podle mne už je to systém „jedno co… hlavně že“.
Roudnickou Fratavu mám z nedávného putování Polabím ve sklepě, ale sklenka nezaškodí. Nač čekat. Fratava je kříženec Frankovky a Svatovavřineckého. Ve stánku vinařství Maděrič mají nějakou specialitu, víno cowein. Červené, které leželo na kávových zrnkách. Lidi houstnou a fronty tomu odpovídají. Když si na vývěsce čtu, že je to v podstatě polosladký likér, dávám si Cabernet Sauvignon. Nalévá stěží na dno. Je pozdní odpoledne a předpokládá se, že účastníci již mají „nakoupeno“ a neřeší. Jdu si zpravit chuť i povědomí. Pro poslední vzorek jdu do stánku Pálavských vinohradů tady mají výborné Svatovavřinecké.
Akce se povedla. Některým vínům by slušelo lepší nachlazení což v těchto improvizovaných podmínkách ale není jednoduché.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář