2019 Sicilská vína v Plzni
Sicílie je největším Italským, ale i Středomořským ostrovem. Víno se zde pěstuje od nepaměti, a to jak autochtonní odrůdy, tak i ty globální. Nejznámějším vínem je fortifikovaná Marsala a odrůdou Nero d´Avola.
Když jsem byl na horách, přišla mi pozvánka na degustaci Sicilských vín, konkrétně vinařství Fina. Přihlásil jsem nás neprodleně.
Vlakem se přemisťujeme do Plzně a poté pěšky do restaurace, kde se akce koná. Obsazujeme poslední volná místa nešťastně u vchodu, ale to je daň za pozdní příchod, holt ale nic jiného nám nejezdí. Majitel vinotéky má krátký proslov, představuje dceru majitele vinařství Fina a degustace může začít. Až na jedno jsem žádnou odrůdu neznal. Prvním počinem je Kebrilla Grillo DOC. Grillo by měla být jednou z typických bílých odrůd Sicílie. Vůně květin, vyvážená chuť s dlouhou dochutí. Druhým vínem je Mamari IGP, to je Sauvignon s ovocitou chutí, ale jaksi prázdné s rychlým odchodem. Třetím vzorkem je Taif Zibbibo IGP, je to Muškát Alexandrijský. Nažloutlá barva, intenzivní až kořenitá vůně, v chuti zpočátku nasládlé se slaným koncem, zvláštní!
Následuje čtveřice červených vzorků. Nero d´Avola DOC, typický Sicilan, udělal jsem si poznámku „šlo okolo dubu“. Temně rubínová barva, jižní vůně, ne zcela intenzivní, černý rybíz a náznak tříslovin. Syrah IGP se tvářil hodně jednoduše až lacině. Temný rubín, daleko výraznější tříslovina, mladé kousavé, asi bude mít spíš něco před sebou. Merlot IGP byl opoznání příjemnější. V barvě podobný předešlým, již intenzivní, ale ne agresivní bariková vůně, výrazná tříslovina až ulpívající na zubech. Po pár minutách v puse zůstává nějaká umělohmotná pachuť? Caro Maestro IGT cuvée z Merlotu, Cabernet Sauvignonu a Petit Verdotu. Pěkná rubínová barva, již uhlazenější tříslovina, dřevo-čokoládová chuť. Chtělo mu dát chvíli dýchnout! Má ty nejlepší okamžiky před sebou! Láhev jsem si odvezl. Posledním vzorkem je dezertní víno El Aziz Vendemmia tardiva IGT. Žluto oranžová záležitost, překvapivě ne tak sladké, jak bychom čekali. Snad se někdo neurazí, připomíná tokajské!
Po skončení degustace jsme se přesunuli do vinotéky a srovnali si chuť Moselou. Bereme to jako přípravu na duben.
Server: