2022 Plzeňský festival vína - podzim
Na IDOSU ukazují zpoždění 6 min, takže jdu klidným krokem. Na nádraží stojím frontu na jízdenku, osoba přede mnou se s prodavačkou vykecává až přijíždí vlak. Když se nakláním a chci si rychle koupit lístek, tak dostávám odpověď, že si ji mám koupit ve vlaku. Tedy nastupuji a čekám, kromě průvodčího i problémy. Ve vlaku sedím minutu před odjezdem dle jízdního řádu. Dostavuje se průvodčí i ty problémy. Proč prý jsem si nekoupil jízdenku na nádraží, papouškuji příhodu a platím lístek. Dál bych to nepitval. V Rokycanech přistupuje J tentokrát jedeme samy, H je na kolech a M sedí u voleb.
Poznámky si sice dělám, ale vypíchnu hlavně to, co mne zaujalo a překvapilo. Musím na začátek předeslat, že letos byla vína obecně velice povedená. Tím, že jsme zde včas nejsou velké fronty. Máme tedy možnost si prostor projít a prozkoumat kdo kde je. Jsou zde některá nová vinařství, některá se přesunula na jiné místo, některá s lítostí postrádáme. Začínáme naši tour u Vinařství Holešínský, stejně jako na jaře. Rulandské šedé na začátek je dobrou volbou. Jindrovo Vinařství nabízí Rulandské bílé, ale připadá mi už za zenitem. Vinařství Jastík, nevybavuji se, že bych jej zde už potkal, má zajímavé Veltlínské zelené. U Vinařství Baláž je Aurelius doporučuji je i J. Má krásný buket, ideální teplotu, ale postrádám onu svěžest v ústech. Co zde ale objevuji je odrůda Nativa, kterou jsem ještě nikdy nikde nepotkal. Pokračujeme v naší tour u Vinařství Mühlberger (VZ), Vinařství Hrozínek (RV), Vinařství Bravenec (H) a (RR), Vinařství Filip Mlýnek (S). U něj bych se zastavil, protože jej má v suché variantě což nebývá obvyklé. U vinařství Líbal máme možnost ochutnat Rulandské bílé ročníku 1999. Je-li to pravda tak víno bylo v pěkné kondici. Bohužel, než se ke stánku vrátíme bylo vyprodáno. Protože se chci propracovat k té Nativě, tak u Vinařství Foukal měním dres a žádám Blauburger, který mají na barriku. Povedená záležitost, jen trochu studené. U Vinařství Vajbar zkoušíme klaret z Pinotu. Ovšem toto je velmi podařená záležitost. 12,2g zb. cukru s 7g kyselinky. Teď už chodíme objednávat křížem a krážem. Vinařství Škrobák (H), Modré Vinařství (CS), Arte Vini (cuvée red), Vinařství Žurek (RM) a jsme už konečně zpět u Baláže. Nalívám Nativu. Víno bylo studenější a takto na první pohled nijak výrazné, zajímavé. Beru láhev, kterou zkusíme v klidu. Vinařství Lahofer je se svým Neuburským poslední zastávkou před cestou na vlak. Ještě ale kupuji ten klaret.
Když jsme na občerstvení v nedaleké kavárně studuji na netu tu Nativu. Zjištuji, že ji vyšlechtili ve Velkých Bílovicích jako křížence Fratavy (což už je kříženec sám o sobě) a Merlanu (to je taky kříženec). Patří mezi tzv. PIWI neboli interspecifické odrůdy, česky resistentní. Do odrůdové knihy byla zapsána v roce 2010. Jo a zajímavostí je, že se jí dříve říkalo Kaberon.