2025 - Svatomartinský košt Plzeň
Tohoto roku šestý ročník a naše první návštěva. S různými Svatomartinskými akcemi se roztrhl pytel.
V Rokycanech na 1. ročníku festivalu vína, který nahradil Rokycanské vínování, jsme se dozvěděli o této akci. Ta je tentokrát v proluce v Křižíkových sadech. Stánky jsou srovnány vedle sebe v místech, kde při Slavnostech svobody bývá rozbita polní nemocnice. Máme předsevzetí, že půjdeme hlavně po mladých vínech.
Takže si dáváme Veltlínské červené rané a Muškát moravský od Moravčíka. Muškát voňavý, jinak nevýrazný. Večerka příjemná ve vůni i chuti. U vinařství Žurek byl Muškát taky spíše nijaký. Jasně, že vůní je to muškátové aroma, i pomyslnou jiskru mu nelze upřít, ale chuť je nijaká. Mülera potkáváme u vinařství Maděřič a je to velmi příjemná záležitost. Tak zkoušíme i vedle stojící víno Albín, což je mladý klaret a je taky fajn. Vinařství Mühlberger a jeho „milerka“ je slabší. Za to Večerka u Vinařství Škrobák je pěkná. Netajím se nákloností k této obecné ne mnoho oblíbené odrůdě. Traduje se, že Večerka nedokáže nabídnout osobitá či výrazná vína. Klidně to může být pravda, ale přesto mě baví. A zajímavé je i Sedlecké mladé Chardonnay. Běžně se tu vedle sebe vyskytují mladá vína i svatomartinská. Mladých už bylo dost. Nemám s tím vůbec problém, ale pak je otázka proč …. No nic, business je byznys. Zvedáme laťku, Aurelius od Vinařství Konečný je pecka, chutnali jsme i minulý týden ve Zbirohu. To je další víno, které když se povede, tak je zábavné. U Vinařství Šalša jdeme do voňavého Irsai Oliver. Následně dáváme Mühlbergrovi druhou šanci. Zajímavě vypadá Pinot Chardonnay, což je 40% Rulandské šedě a zbytek Chardonnay. Je to víno z dubu, kde kvasilo a zrálo 10 měsíců na kalech. To je víno, které se sem moc nehodí. Na něj to chce náladu. Každému jistě nepůjde. Jdeme se najíst na náměstí, protože nabídka u stánků nám nevyhovuje a už jsme se i spálili.
Druhé kolečko, tedy v tomto případě spíše přímku začínáme Veltlínským zeleným a Devítkou (to je cuvée z CH a VZ, které leželo 14 měsíců na kalech) o Maděřiče. U Vladimíra Tetura koštujeme Sauvignon a mladý Müller TH. Druhou návštěvu u Sedleckých vín nechávám nalít opět Chardonnay, ale tentokrát v pozdním sběru. Objevil jsem zde i Bouvierův hrozen, který bývá málo obvyklou odrůdou. Zde je ve sladkém provedení. Bouvierův hrozen je dle internetu náhodný kříženec RB a SZ a v knize zapsána není. Potkat se dá ve třeba Valticích. Jdeme na kávu k juniorce domů.
Třetí kolečko začínáme u Vinařství Konečný s jejich Cabernet Cortise, výběr z bobulí, polosuché. To víno není obvyklé, letošní podzim je to už druhé setkání. Docela příjemné, byť už je docela chladno. U Škrobáka zkoušíme Solaris, výběr z cibéb, sladké. To už je nápor zb. cukru. A experimentujeme dál u Vinařství Foukal naléváme hroznový mošt. To už byl vyložený přešlap. Labuťská hora je cuvée SG s SZ z obce Labuty, traťe Labutská hora. U Škrobáka zkoušíme Ryzlink rýnský, slámové víno s 9,5%. K ledovému se již nedokážu propracovat jsou všude davy. Vladimír Tetur má odrůdu Regent, která je taky málo rozšířená. Jedná se o rezistentní, v Německu vyšlechtěnou odrůdu. Rodiče jsou tak složití, že si to nepamatuju a na netu se to dá dohledat. Jak zmiňuji výše, teplota nedá červeným vínům vyniknout. Vinařství Šalša vystavuje Laurot. Tolik málo rozšířených odrůd, různých cuvée, přívlastkových vín a jiných „kuriozit“ pomalu na tradičních festivalech nepotkáváme. Laurot je ve Velkých Bílovicích vyšlechtěná odrůda a zapsána je od roku 2004. Vznikla křížením odrůdy Merlan a Fankovky se Svatovavřineckým a patří rovněž mezi rezistenty. Poslední vzorek je Merlot u V.Tetura.