2012 O brandy
20. 10. 2012
„Klaret je nápoj pro chlapce, portské pro muže, ale kdo chce být hrdinou, musí pít brandy“
Brandy je pálenka z vinné révy. Název brandy pochází ze slov brand wajn, neboli pálené víno. Nejznámějšími brandy jsou bezesporu koňak (Cognac), armaňak (Armagnac) či šery brandy (Sherry brandy). Pro pamětníky jistě i gruziňák (Gruzignac) či viňak (Vinjak). Česky nápoji říkáme vínovice.
Pokud hovoříme o destilátu z vinné révy, správě by se mělo hovořit o vinné brandy, neboť obecné „brandy“ může být i z jiného ovoce. Nicméně když se řekne brandy, každý počítá, že se hovoří o vínovici. Podobné omyly se občas dějí i ve spojení brandy a koňák. Dá se říci, že každý koňak je brandy, ale ne každé brandy je koňak.
Vínovice je pravděpodobně jediným destilátem, vznikajícím tepelným zpracováním jiného alkoholického nápoje. První kusé informace o způsobu přeměny vína v jiný alkohol zmiňuje již Aristoteles a tyto alkoholické nápoje byly pravděpodobně známé ve starém Řecku i Římě. Nicméně skutečnou výrobou se začali zabývat až Arabové, kteří dali světu i slovo „alkohol“. Technologie destilace se dostala do Španělska a odtud dál do Evropy. Kdysi se vinnému destilátu říkalo elixír života nebo živá voda. Ve Francii se i dnes můžeme setkat s výrazem „eau de vie“, (voda života). V Čechách se první vinopalna objevila v 15. století v Kutné hoře.