2013 Rozdělení brandy
7. 4. 2013
Viňak, koňak, armaňak, gruziňák......
Druhy Brandy
Lámu si hlavu, lámu internet i ty dvě své knihy, jak mám uchopit dělení brandy. Nakonec se kloním k tomu, že je to jedno, protože toto není odborný výklad, ale moje chápání a můj názor, podpořený tím čeho jsem doposud nějak nabyl.
Podle výrobních surovin
Brandy z vinné révy - vzniká destilací vína nebo vinného moštu.
Brandy z výlisků vinné révy - vzniká destilací matoliny (zbytků po vylisovaném víně, slupek, semen, stonků, atd.).
Brandy ovocná - destilovaný kvas z ostatního ovoce kromě vinné révy (slivovice…).
Zejména mně zajímá první skupina.
Podle regionu původu
Cognac - Na začátku dvacátého století si nechali obchodníci ve Francii patentovat označení Cognac. Koňakem se smí nazývat pouze brandy, které je vypěstovaná v kraji Cognac. Mimo toto území se jedná „jen“ o brandy. A to jak ve Francii, tak i v ostatních zemích. Kraj Cognacu se dále dělí do 6 oblastí. Grande Champagne (koňak z této oblasti je považován za nejlepší), Petite Champagne, Fins Bois, Bons Bois, Bois Ordinaires a Borderies. K výrobě se používá odrůd Ugni Blanc, Folle Blanc, Colombard, z čehož prostřední jsou červené hrozny a ty zbylé hrozny bílé. Koňak je pálený Charentskou metodou dvojitého pálení. Destilace probíhá v kotlích obdobně jako výroba Whisky. Při první destilaci má lihovina cca. 30% alkoholu. Při druhé destilaci nesmí mít pod 60%, ale ani přes 72%. Do sudů jde, jak se říká, v plné síle, aby se postupně jeho síla redukovala destilovanou vodou nebo vodou smíchanou s koňakem. Redukuje se postupně někam k 40%. Destilát zraje a vyvíjí se v dubových sudech. Vrcholu dosahuje mezi 50 až 60 rokem. Poté již nezraje, neboť již ze sudu nemá co čerpat. Používají se zásadně sudy z limousinského a troncaiského dubu. Destilát se stáčí do skleněných demižonů, které jsou uchovávány ve zvláštních sklepích. V oblasti je pře 2300 výrobců tohoto ušlechtilého destilátu. Zajímavostí je, že nejznámější koňakové domy založili ne-Francouzi.
Armagnac - je to pravděpodobně nejstarší vinný destilát na světě, s výrobou datující se do 15. století. Nápoj pochází z historického kraje Gaskoňsko, ze tří oblastí Bas-Armagnac (armaňak z této oblasti je považován za nejlepší), Ténaréze, Haut-Armagnac. Pro výrobu se užívá odrůd Ugni Blanc, Folle Blanc, Colombard a Baco. Na rozdíl od slavnějšího bratra se smí prodávat jako ročníkový. Tradiční výroba zahrnuje jedno pálení a delší zrání, při kterém mizí některé látky. Nicméně doba si žádá rychlejší a lacinější uvedení na trh a tak se přistupuje k dvojité destilaci, která destilát vyčistí, aniž by musel dlouho zrát. Zraje v sudech z Gaskoňského černého dubu. V sudech zraje rovněž kolem 60-ti let a pak se stáčí do demižonu.
Brandy de Jerez - vedle dvou francouzských bratranců (koňak + armaňak) má i šery brandy zaručené místo původu. Tím je okolí města Jerez, v kraji Andalusie na jihu Španělska. Šery brandy se jí říká, protože zraje v sudech po sherry. Zrání probíhá podobně jako u Sherry systémem „Solera“. Jedná se o třístupňové zrání, kdy v horní vrstvě dubových sudů zraje po dobu minimálně šesti měsíců nejmladší destilát zvaný Solera. V druhé vrstvě sudů zraje destilát Solera Reserva a to po dobu nejméně dvanácti měsíců. Spodní vrstva, tzv. Solera Grand Reserva zraje nejméně tři roky, obvykle ale více než deset let. Systém funguje tak, že se vždy třetina obsahu sudu dané vrstvy přečerpá do vrstvy pod ní. Tím dochází ke stabilní kvalitě destilátu.
Gruzignac - nepamatuji jej, ale dle vyprávění musel být ve své době velmi oblíben. Na trhu se opět objevuje a má co nabídnout! Historií, svébytností, kvalitou a nakonec i cenou jistě zaujme.
Vinjak - láhve s nápisem Zrinski a Cezar si naopak pamatuji. Vinjakem se obecně nazývají vinné destiláty ze zemí bývalé Jugoslávie. Zrinski, Cezar i Baron Trenk jsou pálenky, které je možné stále koupit.
Aguardente - dočetl jsem se, že se takto nazývá portugalská brandy.
Vínovice - byť se rovněž i u nás pálí z vína, tak tento produkt není tak populární jako třeba slivovice. Měl jsem možnost ochutnat domácí vínovici. Na Slovensku je populární Karpatské brandy.
Winebrand - je oficiální název alkoholu destilovaného z vína kdekoliv v Německu.
Řecká brandy - nejznámější je pravděpodobně Metaxa, která se produkuje nepřetržitě od roku 1888. Výrobců brandy je v Řecku samozřejmě víc, ale nedosahují takového věhlasu. Metaxa se vyrábí z na slunci sušených hroznů. Destilát zraje v dubových sudech a po skončení zrání se míchá s archivními muškátovými víny a tajnou směsí bylin. Takto zraje dalšího půl roku.
Italská brandy - Itálie je tradiční, dokonce co do výnosu největší výrobce vína na světě. Není tudíž překvapení, že produkuje brandy. U nás jsou nejznámější produkty firmy Stock, nebo brandy Vecchia Romagna.
Francouzská brandy - stojí ve stínu sourozenců koňaku a armaňaku, nicméně to neznamená, že se nejedná o kvalitní destilát.
Španělská brandy - vedle známějšího destilátu z jihu Španělska se brandy vyrábí i v Katalánsku. Převážně se vyrábí způsobem dvojí destilace jako u severního souseda.
Kalifornská brandy - rovněž Kalifornie vedle vín produkuje i brandy. Zajímavější je možná to, že zraje nejen v sudech od sherry, ale i od burbonu.
Arménská brandy - velmi populární v dobách slávy SSSR naštěstí se zde opět objevuje. Značka Ararat má historii o rok starší nežli Mataxa. Vyrábí si vlastní sudy, zajímavostí je i fakt, že produkt jménem Jerevan je s 57% nejsilnějším brandy na světě.
Bejois brand - mělo by se jednat o indický destilát.
Pisco brandy - jedná se o destilát vyráběný v Peru a Chile, zejména z muškátových odrůd. Název pochází z kečuánského jazyka.
Brandy se dělá samozřejmě i v jiných zemích jako jsou Austrálie, JAR, Anglie, Kypr, atd.
Podle stáří
K označení stáří se používá slovního označení nebo označení počtem hvězdiček. Vybírám nejznámější destiláty.
Koňak
V.S. - (very special) - nejmladší složka je min. 2 roky stará.
V.S.O.P. - (very superior old pale), V.O. - (very old) - nejmladší složka je min. 4 roky stará.
NAPOLEON, X.O. - (extra old), EXTRA, Hors d´Age - nejmladší složka je min. 6 roky stará.
FINE CHAMPAGNE - směs koňaků z oblasti Grande Champagne a Petite Champagne, musí však obsahovat minimálně 50% z Grande Champagne.
Armaňak
Three star (3 hvězdičky) - minimální zrání v sudu je 1 rok.
V.O,, V.S.O.P., Réserve - minimální zrání v sudu je 4 roky.
Extra, Napoleon, X.O., Viélle Réserve - minimální zrání v sudu je 5 rok.
Brandy de Jerez
Solera - zraje na sudu po dobu minimálně šesti měsíců.
Solera Reserva - zraje po dobu nejméně dvanácti měsíců.
Solera Grand Reserva - zraje nejméně tři roky, obvykle ale více než deset let.
Metaxa
Three star (3 hvězdičky) - zraje v sudu 3 roky.
Five star (5 hvězdičky) - zraje v sudu 5 roků.
Seven star (7 hvězdičky) - zraje v sudu 7 roků.
Twelve star (12 hvězdičky) - zraje v sudu 12 let.
Privat Reserve - zraje v sudu 30 let
AEN - jedná se destilát z prvního sudu. Nalahvováno bylo pouze 1888 kusů.