2012 Stále a stále se je čemu učit
14. 10. 2012
"Vypijete-li jeden šálek čaje denně, dozajista umoříte lékárníka hladem."
čínské přísloví
Na jaře roku 2011 se mně opět poštěstilo vycestovat. Po dlouhých třech letech jsem v to už nedoufal. Sice jsme opět navštívili Ann, ale čajový obřad už se nekonal. Firma vystavěla nové moderní kancelářské budovy a přestala tak využívat majitelův dům pro přijímání návštěv. To ovšem neznamená, že jsme se s ním nesetkali. Čaj nás provází každý den, po celý den. Je s námi u snídaně, při jednáních, u oběda i večeře, je s námi i na hotelovém pokoji. Nutno podotknout, že jej obvykle piji pravidelně sám. Tak jako je u nás základní výbavou hotelového baru alkohol, je zde mimo jiné i rychlovarná konvice s 2 - 3 druhy čajů. Kromě čaje, který jsem tentokrát opět kupoval ve speciálce, jsem si k tomu koupil i 2 hliněné konvičky a 4 mističky. Rozšířil jsem tím svoje nádobíčko, do té doby pořizované v Čechách, o originál. Před tím, nežli jsme čaj nakoupili, jsme absolvovali degustaci několika vzorků u krásného dřevěného čajového moře. Zájem jsme měli hlavně o vysokohorský zelený čaj a Oolong. Čajový obřad probíhal uvolněně a tak nějak nenuceně, přesto že nás pravděpodobně mají za prachopijce. Degustovali jsme s jednoduchého bílého porcelánu. Tzv. degustační sady. Během našeho pobytu jsme si degustaci zopakovali i v čajovém obchodě v Chungli. Ta první se konala v Taichungu.
Letos (2012) se nám cesta protáhla na dva týdny. Z kraje prvního týdne jsme si střihli obřad v malém čajovém obchůdku u jednoho nákupního centra. Prezentujícím byl majitel obchůdku a zároveň majitel čajové zahrady. Vybrali jsme si čerstvý zelený čaj Dong Wei cha, a Tan Jin Oolong. Během seance jsme měli štěstí na přítomnost jiného majitele čajové zahrady z kraje Nantou, s kterým jsme mohli zajímavě konverzovat. Degustaci jsme zakončili ochutnávkou jednoho jeho vysokohorského skvostu. Bohužel byl nad možnosti naší peněženky. Druhou degustaci jsme si domluvili s naším známým Chobym. Jeho přítel je rovněž majitelem čajové zahrady a jeho manželka nám přichystala čajový obřad s vysvětlením všech náležitostí. K ochutnání jsme si objednali jak jinak vysokohorský zelený a Oolong. Z Chobyho se nakonec vyklubal znalec i sběratel (investor) čajů. Pochlubil, ale i podělil se s námi o své unikátní Pu-ery. Samozřejmě z kontinentální Číny. Degustovali jsme starý Pu-er uchovávaný v bambusu. Ukázat nám přinesl i Pu-er v rákosovém balení, klasické koláče, ale i svoji chloubu, respektive poklad. Jednalo se o limitovanou záležitost černého čaje, kterou zakoupil jako investici. Tvarem připomínala dýni.
Znaky pro čaj
Čínský znak Japonský znak Korejský znak
茶 茶 차