2013 Španělská vína
Vino de Mesa (VdM) - jedná se o stolní vína a jsou rozdělena pouze na červené a bílé víno, neuvádí se odrůda, původ nebo ročník. Neznamená to, že postrádají kvalitu.
Vino de la Tierra (VdlT) - označení je podobné francouzskému „Vin de Pays“ (VdP) nebo italskému „Indicazione geografica tipica“ (IGT). Víno má specifické vlastnosti charakteristické jen pro region, v němž bylo vypěstováno. Musí mít dostatečnou kvalitu, i když u nich není tak přísná kontrola jako u D. O.
Vino de Calidad con Indicación Geofráfica (VCIG) - nová kategorie, (mezistupeň) pro vína vynikající kvality, která ale ještě nepatří do vyšší kategorie. Je to obdoba francouzského Vin Délimité de Qualité Supérieure (VDQS). O povýšení mohou požádat až po pěti letech.
Denominazión de Origen (D.O) - je to obdobná klasifikace k francouzskému apelačnímu systému A.O.C, nebo italskému D.O.C. Regionů D.O je ve Španělsku přes padesát a každý má na etiketě vyznačenu svoji vlastní pečeť.
Denominazión de Origen Calificada (D.O.Ca) - je vyšší stupeň záruky i kvality, obdobný k italskému D.O.C.G. Toto ohodnocení dostala La Rioja jako první region v roce 1991, v roce 2001 získala toto ohodnocení oblast Priorat, a očekává, že toto ohodnocení získá Ribera del Duero a Navarra. Každá láhev z tohoto území je na zadní etiketě očíslována.
Denominazión de Origen de Pago (D.O.Pago) - kategorie pro nejlepší vína z jednotlivých usedlostí s dlouhodobým záznamem.
Podle doby a způsobu zrání:
Joven - mladé víno prodávané v následujícím roce po sklizni, mnohdy po dvou letech. Částečně zraje v sudech, je lehké a určené pro okamžitou spotřebu.
Cosecha - je mladé víno určené k běžnému stolování. Na trh se uvádí nejčastěji ve stejném roce, kdy jsou hrozny zpracovány. Objevuje se většinou rok či dva roky staré víno. Cosecha nezraje v sudu.
Crianza - vína zrající minimálně 6 měsíců v dubových sudech a dalších 18 měsíců v láhvi, na trh se tato vína dostávají po 2 letech od sklizně (vína Crianza z oblasti Rioja a Ribera del Duero zrají v sudech minimálně 12 měsíců, u řady výrobců ještě déle). Vína označená Sin Crianza nezrají v sudech.
Reserva - tato vína zrají minimálně 3 roky, přičemž nejméně 12 měsíců musí zrát v dubových sudech, 12 měsíců v tancích a alespoň jeden rok v láhvi. Také platí, že řada výrobců nechává svá vína zrát mnohem déle. Reserva se vyrábí pouze v dobrých letech z nejlepších vín.
Gran Reserva - tato vína zrají nejméně 5 let ve sklepích výrobce, z toho 24 měsíců v dubových sudech a další 3 roky v láhvi. V praxi se tato doba opět často prodlužuje. Pro výrobu Gran Reserva se používají pouze vína z nejlepších ročníků, nejkvalitnějších hroznů a deklarovaných vinic.
Fermentado en barrica - je označení pro zrání bílých vín v barikovém sudu, což je obdoba crianza, reserva a gran reserva u červených vín, protože většinou se tato označení u bílých vín nepoužívají. Bílá vína zrají většinou 6 měsíců v novém dubovém barikovém sudu.
Další vína:
Cava - je španělské šumivé víno vyráběné tradiční metodou dvojího kvašení v láhvi. Nesporná většina se vyrobí v Katalánsku. U nás již honě rozšířeno.
Sherry - je fortifikované víno ze třech odrůd bílých hroznů, které vzniká v okolí Jerezu. Do vína se hned po fermentaci přidává vinný destilát. Zhruba po roce se zahájí proces označovaný jako systém „solera“. Sudy jsou naplněné zhruba z pěti šestin a jsou vyrovnané v minimálně třech řadách nad sebou. Sudy ve spodní řadě, kterým se říká solera, obsahují nejstarší víno. Z nich se třikrát ročně odčerpá 10 % vína, které je nahrazeno stejným množstvím vína ze sudů v řadě nad nimi. Do sudů v řadě nad nimi se naopak přidá víno odčerpané ze spodní řady sudů. Víno takto zraje v sudech tři až sedm let. Základními typy jsou Fino a Oloroso, které se ještě dále dělí.
Malaga - je fortifikované víno, které se vyrábí z přezrálých hroznů. Destilát se v tomto případě přidává do ještě před dokončením fermentace. Ke zrání se používá systému „solera“. Známe Lacrima (světlé), Dorado (červenožluté) a Color (tmavé).
Montilla - je rovněž alkoholizované víno, stylem podobné jako sherry. Region, kde se víno produkuje, se nachází severně od Málagy a severovýchodně od Jerezu.
Podle oblastí:
Španělsko se dělí na 3 části, 17 autonomních regiónů, 60 oblastí kvalitního vína DO a DOCa, 2 oblasti DO Pago. Tak jsem se dočetl.
Severozápadní Španělsko - Galicie, Kastilie a Leon.
Severovýchodní Španělsko - Baskicko, La Rioja, Navarra, Aragonie, Kalalánsko, Baleáry.
Střední a jižní Španělsko - Madrid a Extremadura, Castilla-La Mancha, Valencie a Murcie, Andalusie, Kanáry.
Místní odrůdy:
Bílé - Albariño, Verdejo, Macabeo, Palomino, Airen, Viura
Modré - Tempranillo, Grenache, Mazuelo, Graciano
Slovníček:
Blanco - bílé víno
Rosado - růžové víno
Tinto - červené víno
Tintillo - světle červené víno vyráběné z bílého moštu a červených hroznů.
Barrica - sud z francouzského nebo amerického dubu určený k zrání vína, obvykle 225 litrů.
Dulce - sladké
Abocado - bílé polosladké
Semiseco - polosuché
Seco - suché
Aňejo - víno zrálo min. 12 měsíců
Noble - víno zrálo min. 24 měsíců
Viejo - víno zrálo min. 36 měsíců
Vino - víno
Embotellado - plněno
Elaborado - vyrobeno
Vendímia – ročník
Aňo - rok
Método tradicional - klasická metoda výroby šumivých vín
Espumoso - šumivé víno, vyrobené jakoukoliv metodou
Bodega - vinařství (vinný sklep)
Viňa, viňedo - vinohrad
Coto, finca, granja - usedlost
Buenos Días - dobrý den
Adiós - nashledanou
Muchas gracias - děkuji pěkně
Buen provecho - dobrou chuť