Francie je druhým největším producentem i vývozcem vína na světě. S oběma svými odvěkými rivaly, Itálií a Španělskem, sousedí. Osázeno má okolo 900 tisíc hektarů. Typickou odrůdu, lze hledat obtížně, neboť jich je mnoho a zároveň každá vinařská oblast má svoji typickou odrůdu. Obecně se dá jmenovat Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache, Merlot, Mourvèdre a Pinot Noir. Z bílých odrůd jsou to pak Chardonnay, Chenin Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Sauvignon Blanc a Semillon. A mnoho a mnoho dalších.
První zmínky o víně ve Francii směřují do 6. století před naším letopočtem. Révu dovezli Římané a Etruskové, ale o zásadní rozmach se zasloužila právě Itálie. Důvodem byl nedostatek vína a Francouzi se tak museli naučit révu pěstovat a víno vyrábět.
Klasifikace vín je, jak jinak, složitá. Stupnice postupuje od VdT, VdP. VDQS až po AOC, potažmo Cru. Tzn. od méně kvalitních po nejkvalitnější. I pro však Francii platí, že to nemusí být pravda. Mnohdy vinaři záměrně zařadí víno o kategorii níže, aby se tak záměrně vyhnuli problémům.
Níže je základní dělení bez hlubšího vysvětlování, protože je toho v každé knize i na internetu popsáno více a lépe. Dále rozlišení, názvosloví, trocha slovní zásoby pro porozumění vinné etikety a některé vinné speciality typické pro Francii.
Podle původu:
Vin de Table (VdT) - Stolní vína určená pro každodenní pití. Hrozny pro jeho výrobu musí být vyrobeny ve Francii, ale vína nejsou označena odrůdou a původem. Na etiketě smí být pouze, že se jedná o produkt z Francie. Tvoří přes 40% celkové produkce vín ve Francii.
Vin de Pays (VdP) - Jsou to vína s vyšší kvalitou a smí u nich být vyznačen původ. Ročně se vyprodukuje kolem 15%. Tato vína již částečně odráží charakter oblasti, v které se pěstují a vznikají i charakter odrůdy.
Vin De' limité de Qualité Supérieure (VDQS) - Kvalitní vína, která jsou již kontrolovaná. Do této kategorie se dostanou vína až po posouzení odborníky. Vína jsou opatřena ochranou známkou, kterou nalezneme na etiketě. Roční produkce je kolem 1%.
Appellation d' Origine Contrôlée (AOC) - V této kategorii jsou vína nejvyšší kvality, z přesně stanovené oblasti. Rovněž zde se objevují limity, a to v celkovém výnosu vinice, obsahu alkoholu, hustoty osázení atd.
Cru - Tato kategorie, nekategorie zosobňuje to nejlepší co lze vypěstovat a vyrobit. V podstatě vše je svázáno pravidly. Vína jsou nejen z určité oblasti, ale i z přesně stanovené vinice. Neplatí pro všechny francouzské oblasti, zároveň tam kde tato klasifikace je jsou značné rozdíly v označení. Je to složitý. Obvykle je stupnice od 1 do 5. Někde se používá označení. Premier cru, Grand cru nebo jen cru.
Další vína:
Champagne - je slavné šumivé víno. Vyrábí se v severní Francii ve stejnojmenné oblasti a jako jediné šumivé víno smí nést označení Champagne. K jeho výrobě se používá 3 odrůd Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay, které jsou zpracovány tzv. tradiční metodou kvašení v láhvi.
Crémant - je rovněž šumivé víno vyráběné tradiční metodou, ale nepocházející z Champagne. Vyrábět se opět může jen ve chválených apelacích. Nejčastěji to bývá Alsasko.
Cahors - vína jsou někdy nazývána černá, pro svoji temnou barvu. Vyrábí se z odrůdy Malbec, které musí být min. 70%. Tím, že hrozny obsahují barvivo i v dužnině, nejen ve slupce je možné docílit oné tmavé barvy.
Sauternes - je asi nejslavnější přírodně sladké víno. Víno se vyrábí z hroznů napadených ušlechtilou botrytickou plísní. Vína mají potenciál k dlouhodobé archivaci, v řádech desítek let.
Vin Jaune - zvané žluté víno. Jakmile víno dokvasí naplní se s ním sudy, v kterých zraje dalších 6 let. Mezitím se na jeho hladině vytvoří kvasinky, pod kterými víno oxiduje. Ve výsledku připomíná sherry.
Podle oblastí:
Francie se dělí na 9 vinařských oblastí.
Bordeaux, Burgundsko, Jura a Savojsko, údolí Rhony, údolí Loiry, Provensálsko a Korsika, Languedoc a Roussillon, jihozápadní Francie, Alsasko a Lotrinsko.
Místní odrůdy:
Bílé - Chardonnay, Chenin blanc, Clairette, Muscadelle, Pinot gris, Sauvignon, Semillon, Ugni blanc.
Modré - Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carignan, Cinsault, Gamay, Grenache, Malbec, Merlot, Mourvèdre, Pinot Noir, Syrah.
Slovníček:
Blanc - bílé víno
Rosé - růžové víno
Rouge - červené víno
Barrique - sud z francouzského nebo amerického dubu určený k zrání vína, obvykle 225 litrů
Blanc de blanc - označení bílého vína vyrobeného z bílých hroznů, používá se u šumivých vín
Blance de noir - označení bílého vína z modrých odrůd. Používá se pouze u šumivých vín
Sec - suché
Demi sec - polosuché víno
Demi doux - polosladké víno
Doux – sladké
Vin doux naturel - přírodně sladké víno (Languedoc-Roussillon)
Passerillage - hutné většinou sladké. Vyrobeno z uschlých bobulí
Rancio - přírodně sladké víno, které 2 roky zrálo v sudu (Languedoc-Roussillon)
Vitt Liguoreux - sladké nedolihované víno (Bordeaux)
Selection de grain nobles - silné, sladké víno vyrobené z botrytických hroznů s vyšším obsahem alkoholu (Alsasko)
Vin de glace - ledové víno
Vin de paille - slámové víno
Vin de goutte - samotok
Bâtonnage (Sur-lie) - metoda výroby bílého vína, které zraje dlouhou dobu v sudu na zdravých kvasnicích a pravidelně se míchá
Vin - víno
Mis en bouteille au chateau - plněno ve vinařství
Année - rok
Methode Charmat- tanková metoda výroby šumivých vín
Methode champenoise - druhotné kvašení v láhvi
Vin mousseux - šumivé víno, vyrobené jakoukoliv metodou. Spíše levný produkt.
Château - zámek
Domaigne - statek, usedlost
Vignoble - vinohrad
Vin de Noveau - někdy vin de primeur, je mladé víno, něco jako Svatomartinské.
Assemblage - scelení několika vín v jedno
Coupage - scelení
Cépage - odrůda révy
Cotes - svah nebo úbočí
Bonjour - dobrý den
Au revoir - na shledanou
Merci beaucoup - děkuji pěkně
Bon appétit - dobrou chuť
S'il vous plaît - prosím Vás
Server:
Literatura: