Módes vínes šardónes čili módní víno Chardonnay
17. 2. 2017
Šardonka neboli Chardonnay (čti šardoné) dostává v posledních létech zabrat. Nazývá se módní odrůdou neboť je jí všude mnoho a i její francouzský, atraktivně znějící název ji činí zajímavou. Osobně se neřadím mezi její fanoušky, ale nezavrhuji ji. Lecčím leckdy může být zajímavá.
Chardonnay (Ch) je dávná francouzská bílá odrůda z oblasti Burgundsko. Vznikla pravděpodobně samovolným křížením odrůd Heunisch a Pinot noir. Odrůda se vyznačuje středně velkými bobulemi na středně hustém menším hroznu. Světově je to pátá nejoblíbenější odrůda. U nás se pěstuje zejména ve Mikulovské podoblasti a celkově se u nás pěstuje na necelých 5% výsadby. Podle mezinárodního katalogu révy VIVC je její název Chardonnay blanc.
Tentokrát tu máme Slovensko-Český souboj:
Chardonnay, jakostní víno odrůdové, suché, 13,5%, Víno Blatel, oblast Morava, podoblast Slovácká, obec Blatnice pod Sv. Antonínkem.
Víno od Blatela (jako auto od Matela), jsem pořídil za 39 Kč. Jen a pouze proto, že společnost přecházela na jiný typ etiket. Tehdy jsem si přivezl asi tři bedýnky různých vín.
Na jakostní víno nezvykle dlouhý korek, Barva je světle žlutá. Víno je extraktnější a stéká nám pomalu po stěně. Ve vůni nějaké jižní ovoce, bezinková šťáva od maminky. Není ale navoněné naopak je vůně příjemná. Chuť je naopak nevýrazná. Skoro nijaká. Je tam vyšší kyselinka, ale celkem vyvážená. Normální průměrné víno ke každodennímu pití.
Chardonnay, jakostní víno odrůdové s chráněným označením původu, edice Slovenské vinice, 2014, suché, 12%, St. Nicolaus, Slovensko, Malokarpatská oblast Morava.
Ani už nevím, kde jsem toto víno získal. Ono to ale není ani podstatné! Ukroutím šroubovací uzávěr. Tento uzávěr mě vůbec nevadí a nic proti němu nemám, možná mi vadí víc ten plastovej korek.
Víno má slámově žlutou barvu. Předtím, než-li přivoním ke sklence jsem si v kuchyni ze zájmu přivoněl z uzávěru a ten smrad mě vyděsil. Přispěchal jsem tedy ke sklence a strčil do ní nos. Ucítil jsem cosi jako žluté jablko až banán. Netuším jestli je to normální, ale mě to tak připadalo. Jinými slovy příjemná vůně. Lok, doušek, první hlt a jakási plochá nevýrazná chuť. Nevím, jestli jsem neměl náladu, ale druhý den bylo jiné, lepší. Žádnou rozkvetlou louku přesně dané zeměpisné šířky a délky nebo jestli sklizeň hroznů byla v sobotu v poledne nebo ve středu ve tři jsem tam necítil. Víno ale mělo určitou květinovou, svěží až ovocitou chuť, ale hlavně bylo něco v dochuti. Něco co škádlilo.