Říman z Moravy
Aurelius (čti aurélius) není Ital, ale 100% Moravák! Letos slaví 34 narozeniny. Vyšlechtili jej tak, aby se mu dařilo i v polohách, kde se již Ryzlinku moc nedaří. Není to nijak rozšířená odrůda, rovněž mezi konzumenty není příliš známá, ale to se může změnit. V tomto případě si z rodičů vzala to dobré!
Aurelius (Au) není původní odrůda, ale vznikla křížením Neuburského a Rýnského Ryzlinku v České republice. Hrozny mají malé až středně velké bobule s tlustou slupkou. Hrozen je hustý a středně velký. U nás se pěstuje na necelých 0,3% výsadby. Podle mezinárodního katalogu révy VIVC je její název Aurelius.
Sám samotný bez srovnání:
Aurelius, pozdní sběr, polosuché, 12,5%, Chateau Valtice-Vinné sklepy Valtice, oblast Morava, podoblast Mikulovská, obec Dolní Dunajovice, trať Kraví hora, cukr 14,4 g/l, kyseliny 6,9 g/l.
Chtěl jsem něco neotřelého, jiného. Tak jsem se chvíli ve sklepě prohraboval regály s bílými českými. Narazil jsem na víno pojmenované po římském císaři Marku Aureliovi, kterému se někdy říká „ryzlink chudších oblastí“. To mně připomíná, že jsem ještě ve sklepě neudělal „ordnung“.
Barva vína je zelenožlutá, spíše žlutá. Ve vůni je ovocitá, květinová, ale i jemně kořenitá. Voní příjemně uhlazeně, až možná moc dokonale. V chutí je ovocité a kyselinka smíchána s jemně kořenitým koncem. Možná bych jej měl raději trochu studenější, ale to subjektivní pocit. Za mně překvapení, pěkné. Na to, že nejsem bůhvíjaký fanda novošlechtěnců, tak tady smekám.