![29-auxeroix-hrozen-list_300x.jpg](/img/picture/777/29-auxeroix-hrozen-list_300x.jpg)
Auxerrois (čti oxroá) je bílá odrůda. Nevím co od ní čekat. Nesekal jsem se s ní, ani jsem o ní neslyšel, kromě toho, že je schválená na seznamu. Proto není ani co napsat, a tím co jsem se dočetl se nechci nechat zamořit.
Auxerrois (Ax) je stará bílá francouzská odrůda původem snad z Alsaska. Pravděpodobně vznikla křížením odrůd Heunisch a Pinot Noir. Řadí se po bok k ostatním burgundským odrůdám. Tato odrůda má hustý hrozen se středně velkými bobulemi a dozrává spíše později. Nejedná se o světově rozšířenou odrůdy byť se vyskytuje v Kanadě i Jihoafrické republice. Nejrozšířenější je samozřejmě ve své domovině a dále v Německu. Drobně se vyskytuje u nás, ve Švýcarsku i Lucembursku. Podle mezinárodního katalogu révy VIVC je její název Auxerrois blanc.
Auxerrois, Qualitätswein (jakostní víno), 2015, trocken (suché), 12,5%, Weingut Geierslay, oblast Mosela, země Německo, cukr 8,3 g/l, kyseliny 6,7 g/l.
Na degustaci Moselských vín jsme měli možnost ochutnat 10 vzorků různých to moků této oblasti. Přestože byly Ryzlinky výtečné, Rivaner byl zajímavý, Pinoty osvěžující a Rotling raritní, koupil jsem si láhev vína Auxerrois. Jednak z důvodu toho, že mne oslovilo, druhak že není tak rozšířené. No a taky se nám nechtělo víc flašek táhnout vlakem.
Ve sklepě si poleželo necelý měsíc. Jednou, cestou z cestu z výletu, jsem přesně věděl, že na něj dozrál čas. Do lednice jsem s ním dal i Grüner Veltliner z Wachau. Přesně vína ze dvou oblastí, které máme nyní v plánu navštívit. Barva světlá čirá jiskrná. Opak nedávno chutnaného Debitu.
Ve vůni svěží, jemné, mladistvé s nádechem květin bez zbytečných náznaků čehokoliv. V chuti svěží, minerální, lehce slané, na kořeni jazyka nepatrně perlivé. Moderním výrazivem „frešové“. Nádherné nenáročné pití. Žádná hloubka ani výška, ale po dlouhé době něco na co se nezapomíná!
Použitá literatura:
zde
Server: